Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica - GRUMETS

Històric de Notícies

Jornada 'Anàlisi dels canvis en els usos i cobertes del sòl a Catalunya (2002-2007 i 2007-2012)'

El passat dimarts 29 de Maig va tenir lloc a la Sala d’actes de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat la Jornada de presentació de l'anàlisi dels canvis en els usos i cobertes del sòl a Catalunya 2002-2007 i 2007-2012. Es tracta de la presentació d'un treball dut a terme per Grumets durant l'any 2017, en la que s'exposaren els resultats i l'anàlisi dels canvis en els usos i cobertes del sòl a Catalunya en els períodes 2002-2007 i 2007-2012 i l'estudi de les velocitats i acceleracions de canvi en el període 1987-2012.

L'estudi, basat en les tècniques de canvis consolidats de Serra, Pons i Saurí (2003), ha permès constatar que des del 1987 fins al 2012 la superfície ocupada per àrees urbanes i vies de comunicació ha crescut incessantment, amb una velocitat mitjana de 3610 ha/any, molt alta tenint en compte la relativament petita superfície de partida; el creixement s'ha produït principalment a partir de conreus (60 %) i sòls amb vegetació escassa o nul·la (19 %) en el període 2002-2007 i de conreus (43 %) i guanys a aigües marines (23 %) en el període 2007-2012. Les superfícies forestals també han crescut, sobretot a partir de bosquines i prats (entre un 87 i un 88 %) a un ritme una mica menor (3268 ha/any) i amb una gran irregularitat entre anys degut sobretot al fet que són una de les cobertes més afectades pels incendis forestals, amb anys amb gran afectació com el 1994 (94701 ha), el 1998 (26286 ha) o el 2012 (17512 ha). En canvi, les superfícies agrícoles són donadors nets i quasi constants de superfície, amb una mitjana de -6296 ha/any al llarg d'aquests 25 anys; en concret, es converteixen principalment en bosquines i prats (68 % al 2002-2007 i 62 % al 2007-2012) o en sòls amb vegetació escassa o nul·la (3 % al 2002-2007 i 12 % al 2007-2012). En el quinquenni 2007 a 2012 s'ha constatat una paralització de la dinàmica de transformació territorial, fruit de la forta crisi econòmica, que ha portat al fet que un 97 % del territori no ha sofert variació.

Les bases de tota la sèrie de 25 anys de dades en mapes quinquennals (1987 a 2012) es troben en accés lliure al web http://territori.gencat.cat/ca/01_departament/12_cartografia_i_toponimia/bases_cartografiques/medi_ambient_i_sostenibilitat/bases_miramon/territori/mapa-dusos-i-cobertes-del-sol. En aquest web, a més de ser distribuïdes en fitxers ZIP que contenen fitxers TIFF, fitxers de metadades, etc, també es distribueixen en el format obert MMZX del MiraMon. Podeu consultar aquí el programa de la Jornada.

30-05-2018

Grumets lidera una de les WeObserve Communities of Practice sobre interoperabilitat

El projecte WeObserve, amb participació de Grumets, té previst llançar les seves 3 primeres Comunitats de Pràctiques (Communities of Practice) el proper 6 de juny a Ginebra en el marc del Citizen Science Workshop Day de la 2a Conferència Internacional de la ECSA (European Citizen Science Association).

Les Comunitats de Pràctiques (CoPs) serviran com a vehicle per compartir informació i coneixements sobre temes clau relacionats amb els Observatoris Ciutadans (CO), enfortint la base de coneixement sobre els observatoris per tal de traslladar la ciència ciutadana al corrent principal de la gestió i la presa de decisions ambientals.

En total, WeObserve desenvoluparà 5 CoPs al llarg del projecte. Cada CoP rebrà suport i eines per gestionar les activitats (en línia i presencials) i realitzar tasques de difusió i divulgació. Les CoP existeixen sempre que proporcionin valor als seus membres, amb el suport de WeObserve per aprofitar els propers 2 anys i mig.

Les primeres tres CoPs es posaran en marxa aquest any al Citizen Science Workshop Day el 6 de juny de 2018 a la Universitat de Ginebra. Tenen els següents temes:

    1) Co-creació d'observatoris ciutadans i compromís amb els ciutadans - com abordar incentius i barreres per a la participació, estratègies de compromís i ètica ciutadana-científica (dirigida per IHE Delft)
    2) Impacte i valor dels observatoris ciutadans per a la governança - definint els impactes socioeconòmics i ambientals del seguiment mediambiental basat en la comunitat per a les autoritats públiques i els responsables de la presa de decisions, inclosa l'avaluació del risc (liderada per IHE Delft)
    3) Interoperabilitat i estàndards per als observatoris ciutadans - adopció de la qualitat de les dades, conservació i preservació de dades de ciència ciutadana i com abordar la privadesa i l'adopció de llicències per a la sostenibilitat dels CO (liderada pel CREAF).

La CoP3 és liderada per Grumets i consistirà en un Experiment d'Interoperabilitat desenvolupat sota el paraigües de l'Open Geospatial Consortium (OGC). L’Experiment compta amb el suport directe del Joint Research Centre (JRC), el CREAF i l'International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA).

Les CoP es conceben com un mecanisme clau per consolidar el coneixement dels CO dins i fora del consorci WeObserve. Com a tal, es convida a una àmplia gamma d'interessats a participar en les CoPs, com ara autoritats públiques (locals, regionals, nacionals, UE), organitzacions de la societat civil, grups de recerca i acadèmics, ciutadans i grups de treball en ciència ciutadana. Les activitats que duran a terme les CoP inclouen la co-creació de coneixements temàtics, la generació de noves solucions o l'acord sobre la manera d'utilitzar les existents i les activitats d'intercanvi de coneixements (reunions, esdeveniments, conferències).

Enllaços relacionats:
Més informació sobre el llançament
Programa de la jornada Citizen Science Workshop Day
Inscripció a les Comunitats de Pràctiques (CoPs)
Termes de referència de les Comunitats de Pràctiques (CoPs)

23-05-2018

Segona actualització del Diccionari terminològic de teledetecció

Recentment s'ha publicat en línia la segona actualització del Diccionari terminològic de teledetecció, publicat en paper el 2012 (amb Enciclopèdia Catalana i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) i elaborat per Xavier Pons i Anna Arcalís amb la col·laboració lingüística del Termcat. Seguidament a la publicació en paper es va fer una publicació en accés obert a través del Termcat, la qual ja va ser actualitzada fa un temps. Ara, però, es presenta una nova actualització d'aquesta versió, la qual inclou 48 termes nous i 171 modificacions. Actualment el Diccionari ofereix 2214 termes catalans amb els equivalents en castellà i anglès, més els sinònims corresponents, que fan que hi hagi més de 3000 entrades.

Es tracta del Diccionari més extens (amb més entrades i amb entrades més completes) mai publicat en cap idioma sobre Teledetecció. Amb la nova actualització el Diccionari està ben al dia de plataformes i sensors que contínuament es llancen, i també d'aquells que es van donant de baixa. El Diccionari constitueix una aportació més a la divulgació de la ciència en català, i en aquest cas de força profunditat, donades les següents característiques:

  • Més de 3000 entrades comptant sinònims, 2214 entrades amb contingut descrit.
  • No és un simple vocabulari on hi ha termes o un diccionari amb descripcions molt breus per saber de què parlem, però sense entrar en detalls: és un autèntic diccionari gairebé amb vocació enciclopèdica, en què les definicions tenen tanta longitud com convingui; això fa que, d'una banda, serveixi com a eina de consulta de la matèria a estudiants i professionals i, d'altra banda, serveix per a fer un ús de la terminologia en català ben intens, cosa que permet descobrir aspectes no ben resolts durant la seva redacció.
  • Conté informació tècnica no disponible en altres obres de Teledetecció (com la resolució espacial als extrems laterals de les imatges, que sovint s'oblida que és molt més modesta que a la part central i això té implicacions importants quan es fa recerca o aplicacions amb les dades de satèl·lits) compilada de manera coherent i rigorosa.
  • El Diccionari està disponible des del següent enllaç: http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/. A la introducció en la versió de paper del Diccionari es poden trobar descrites altres virtuts de l'obra. Esperem que us sigui útil.

    13-04-2018

    3er premi del Orleans/OGC Inspire Hackathon per a la feina de Grumets

    El tercer premi de l'OGC Inspire Hackathon que s'ha disputat aquest dijous 22 de març a Orleans en el marc de la INSPIRE Conference ha estat per al navegador de mapes desenvolupat per Grumets dins del projecte EcoPotential. El navegador incorpora el sistema de comentaris d'usuaris per a la informació geoespacial (geospatial user feedback) desenvolupat també per Grumets en el projecte NextGEOSS. Doble reconeixement, per tant, a la feina feta, enhorabona!

    23-03-2018

    Defensa de tesi doctoral de Juanjo Vidal

    Demà dimecres 14 de febrer a les 11h tindrà lloc a la Sala d'Actes de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB la defensa de la tesi doctoral del Grumet Juanjo Vidal-Macua. La tesi ha estat dirigida pels Grumets Xavier Pons, Miquel Ninyerola i Alaitz Zabala i porta per títol Análisis de factores determinantes de las transiciones forestales y el abandono de cultivos en el ámbito mediterráneo. Un modelo de dinàmica de cubiertas de suelo basado en Teledetección, SIG y Boosted Regression Trees.

    13-02-2018

    Participació de Grumets a la conferència TerraEnVision

    Els Grumets Joan Cristian Padró i Xavier Pons varen assistir a la conferència TerraEnVision - Environmental Issues Today: Scientific Solutions for Societal Issues el passat 1 de febrer per presentar el treball Evaluation of mine restorations using UAV imagery, signat per Padró JC, Carabassa V, Balagué J, Alcañiz JM i Pons X. La conferència va tenir lloc a Barcelona.

    12-02-2018

    Bon Any Nou per als Grumets

    Aquest any 2018 acabat d'estrenar comença bé per als Grumets, que l'enceten amb un grapat de publicacions noves al currículum. Un llibre i quatre articles indexats recullen el treball recent dels Grumets en aspectes com la teledetecció i la conservació de recursos naturals, la dinàmica i ecologia del paisatge, la modelització de fluxos d'energia i les correccions geomètriques i radiomètriques d'imatges de satèl·lit. Aquí teniu les referències i l'accés als treballs per disfrutar-los durant aquest 2018:

      Díaz-Delgado R, Lucas R, Hurford C (eds.) (2017) The Roles of Remote Sensing in Nature Conservation. A Practical Guide and Case Studies. Springer International Publishing. Ed. 1, XII, 318 pp. DOI: 10.1007/978-3-319-64332-8. Ebook ISBN: 978-3-319-64332-8. Hardcover ISBN: 978-3-319-64330-4.
      Vidal-Macua JJ, Ninyerola M, Zabala A, Domingo-Marimon C, Gonzalez-Guerrero O, Pons X (2018) Environmental and socioeconomic factors of abandonment of rainfed and irrigated crops in northeast Spain. Applied Geography 90: 155-174. DOI: 10.1016/j.apgeog.2017.12.005. https://doi.org/10.1016/j.apgeog.2017.12.005.
      Padró JC, Pons X, Aragonés D, Díaz-Delgado R, García D, Bustamante J, Pesquer L, Domingo-Marimon C, González-Guerrero O, Cristóbal J, Doktor D, Lange M (2017) Radiometric Correction of Simultaneously Acquired Landsat-7/Landsat-8 and Sentinel-2A Imagery Using Pseudoinvariant Areas (PIA): Contributing to the Landsat Time Series Legacy. Remote Sensing 9 (12): 1319. DOI: 10.3390/rs9121319. http://dx.doi.org/10.3390/rs9121319.
      Mira M, Ninyerola M, Batalla M, Pesquer L, Pons X (2017) Improving Mean Minimum and Maximum Month-to-Month Air Temperature Surfaces Using Satellite-Derived Land Surface Temperature. Remote Sensing 9(12): 1313. DOI: 10.3390/rs9121313. http://dx.doi.org/10.3390/rs9121313.
      Zambon I, Serra P, Grigoriadis E, Carlucci M, Salvati L (2017) Emerging urban centrality: an entropy-based indicator of polycentric development and economic growth. Land Use Policy 68: 365-371. DOI: 10.1016/j.landusepol.2017.07.063. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2017.07.063

    10-01-2018